Com s’il·lustra la opacitat? Crònica d’una tarda a l’Escola Massana

Què fa la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària un divendres per la tarda fent classe a l’Escola Massana? Què fa l’alumnat d’aquesta escola d’art i disseny rebent una formació sobre el paper dels impostos en la redistribució i els efectes nocius dels paradisos fiscals?

Uns 35 alumnes van omplint l’aula portant els treballs de les setmanes anteriors, la simulació en cartró-ploma de l’aparador d’una botiga del Raval amb les seves propostes d’il•lustració de la vitrina. Aconseguirà la Plataforma motivar un grup d’artistes amb un tema tant tècnic com els paradisos fiscals?

Els professors i il•lustradors Pep Montserrat i Pere Ginard han cedit espai de la seva assignatura per un projecte de col•laboració entre l’Escola Massana, Oxfam-Intermón i la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària per a que el seu alumnat dissenyi material gràfic sobre els perjudicis dels paradisos fiscals sobre el frau i la redistribució.

LaMassana1

La sessió, de dues hores, ha permès debatre la funció dels impostos, la relació entre recaptació i serveis socials, i sobre com l’elusió fiscal representa un major cost per a la resta de la ciutadania. Després d’aquesta introducció, s’ha explicat una de les causes principals de que el sistema fiscal actual no permeti reduir les desigualtats: els paradisos fiscals. D’aquests, s’ha destacat com, per la seva opacitat i impostos ínfims, atrauen nombres altíssims d’empreses, molt sovint societats pantalla per facilitar el frau fiscal i en ocasions també encobridores del crim organitzat.

L’alumnat s’ha mostrat molt interessat durant la presentació, participant activament en els debats i plantejant preguntes que han copsat la complexitat de la problemàtica. Alguns dels temes que més s’han debatut ha estat l’existència de paradisos fiscals en el si de la Unió Europea, i necessitat de que les empreses multinacionals siguin transparents a l’hora de declarar la xifra de negocis en cada país en el que opera (informes país per país).

Arrel de la sessió, l’alumnat disposa d’un mes per a generar material gràfic de sensibilització. Si l’alumnat cedeix els seus drets d’autor, la Plataforma per una Fiscalitat Justa i Oxfam-Intermón podran difondre el material gràfic creat per a les seves accions de sensibilització, i en particular pel Dia d’acció global per l’abolició dels paradisos fiscals, el 3 d’abril.

LaMassana2

Moltes gràcies Escola Massana!