Comunicat de la campanya #ForaParadisosFiscals davant la detenció d’Hervé Falciani

Comunicat de la Campanya #ForaParadisosFiscals #FueraParaisosFiscales #EndTaxHavens davant la detenció de HERVÉ Falciani

Ahir 3 abril, Dia Internacional de Lluita contra els Paradisos Fiscals en moltes ciutats de l’Estat Espanyol es van realitzar diversos actes per denunciar la injustícia que suposen les caus fiscals on les multinacionals i grans fortunes oculten els seus diners per eludir el pagament dels impostos que els corresponen.

Avui, com a continuació d’aquests actes, estava programada per la Plataforma por la Justicia Fiscal una taula rodona titulada “Cuando decir la verdad es heroico” a Madrid en què anaven a intervenir diversos periodistes i alertadores del frau fiscal a nivell internacional. Per subratllar l’heroïcitat del títol, la policia espanyola s’ha presentat a la porta de l’esdeveniment i ha detingut Hervé Falciani a petició de les autoritats suïsses.

Suïssa és un d’aquests paradisos fiscals que la Unió Europea i el Govern Espanyol han eliminat reiteradament de la llista de països que no ofereixen informació fiscal, i això permet que cada vegada més defraudadors utilitzin allà comptes opacs. És inacceptable que els que denunciïn els defraudadors i fan l’exercici democràtic de denunciar el robatori d’impostos mitjançant l’ús de paradisos fiscals com Suïssa siguin injustament perseguits.

L’anomenada “Llista Lagarde” ha servit per posar en evidència a defraudadors de tot Europa i la informació sobre evasors fiscals permetre recuperar centenars de milions en impostos impagats. En concret a la Hisenda Pública li ha servit per recaptar més de 264 milions d’euros de persones que amagaven els seus guanys en el cau fiscal a Suïssa del banc HSBC.

Les organitzacions que formem aquesta campanya contra els paradisos fiscals i en favor de la justícia fiscal reclamem la immediata posada en llibertat d’Hervé Falciani. Considerem que denunciar un delicte, com és el frau a la hisenda pública, mai hauria de ser castigat.

Denunciem així mateix la falta de voluntat política de la UE i el Govern espanyol per actuar contra els defraudadors fiscals i els països que acullen comptes opacs en els seus paradisos fiscals.

La societat global està sent cada dia més conscient de la importància dels filtradors o llançadors d’alertes com Falciani o Julian Assange de Wikileaks perquè s’han convertit en un element important de la lluita contra la corrupció i en favor de la democràcia. És cada vegada més necessari protegir jurídicament a aquestes persones que ens destapen les incòmodes veritats sobre com les elits econòmic-financeres i els estats més poderosos governen el món.

De mantenir-se la detenció de Falciani, la campanya convocarà accions reclamant la seva llibertat, el tancament dels paradisos fiscals i una persecució dels delictes fiscals.


4 abril 2018

falciani