Programa 2016

Els impostos, com a mesura de redistribució i reducció de les desigualtats, estan en el centre del debat polític i social. Moltes entitats i moviments identifiquen clarament aquest debat com la clau de volta per a revertir certes polítiques de retallades i austericidi i lluitar així contra la pobresa i l’exclusió. Alhora les pràctiques d’elusió fiscal de grans empreses i fortunes són cada cop més descarades i evidents, i els casos de frau perpetrats generen un gran escàndol públic.

Després de l’èxit de la primera jornada, des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, insistim en seguir treballant per trobar respostes, i aportar mesures concretes.

09:45 – 10:00 Benvinguda i presentació de la jornada

10:00 – 10:15 Pensament en veu alta: «Impostos: el necessari compromís en la construcció col·lectiva de la nostra societat». Marina Subirats, catedràtica emèrita de sociologia i activista política.

10:15 – 11:25 Interpretació i reformulació dels impostos actuals: Com s’organitza la recaptació d’impostos? És justa? Si pugem impostos el capital marxa? Com hem d’interpretar les polítiques fiscals actuals? Quines propostes tenim per a que no s’escapin sempre els mateixos?

Miguel Angel Mayo, coordinador del sindicat de tècnics d’Hisenda – GESTHA a Catalunya.

Helena Franco, professora d’Economia a la Universitat del País Basc. Ex-diputada d’Hisenda i Finances a la Diputació Foral de Gipuzkoa. Impulsora de l’impost sobre la riquesa i les grans fortunes.

11:25 – 11:40 Descans

11:40 – 12:00 Interludi teatral: «De l’elusió també se’n viu» Forn de teatre Patothom.

12:00 – 13:20 Noves propostes i qüestions en debat entorn a la fiscalitat.

1.- Fiscalitat ambiental a Catalunya i Espanya: situació i propostes. Ignasi Puig, doctor en ciències ambientals i cap de projectes de la Fundació Ent.
2.- Campanya: Zones lliures de paradisos fiscals. Cecile Barbeito, membre de la Plataforma per una fiscalitat justa.
3.- Objecció fiscal a la despesa militar. Arcadi Oliveres, economista i activista per la justícia social i la pau.
4.- Controvèrsies entorn a la fiscalitat i l’Església. Enric Canet, escolapi i director de relacions ciutadanes del Casal d’Infants del Raval.
5.- El cost dels paradisos fiscals, és possible una llei contra l’evasió fiscal? #EscaqueigFiscal. Susana Ruiz, responsable de justícia fiscal d’Oxfam Intermon.

13:20 – 14:00 Posicionament i deliberació dels assistents sobre les propostes plantejades a la jornada. Utilitzarem la  metodologia DELIBERA.info (conduïda pel Parlament Ciutadà). 

14:00 – 14:30 Aperitiu de confluència. Espai de coneixença i compartir entre els participants.

Lloc: Casa del Mar (Albareda 1, Barcelona) – <M> L3 – Paral·lel o  Drassanes. Bus 20, 21, 64, 91, D20, H14.
Data: 27 de febrer de 2016
Cal inscripció prèvia. Entrada gratuïta, aportació voluntària per cobrir despeses. Inscripcions aquí.

Organitza: Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.
Col·laboren i participen: Plataforma Pobresa Zero – Justícia Global, Oxfam Intermón, Parlament Ciutadà, Forn de Teatre Patothom .

Podeu veure aquí el recull i materials de la jornada.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *