Propostes per la nova normalitat fiscal

[Article de Xavier Martínez aparegut a La Directa el 5 de maig de 2020] Des de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària, proposen abordar una veritable “revolució del sistema fiscal” amb una sèrie de mesures fiscals per pal·liar la crisi econòmica i social per la COVID-19. En aquest article, fan un avançament del document de propostes que publicaran al web. El text forma part de la sèrie de col·laboracions d’opinió i anàlisi que la ‘Directa’ posa a disposició de diversos espais i col·lectius socials.

Amb l’anterior crisi financera del 2007, els poders econòmics mundials van prioritzar el salvament del sistema financer a costa dels pressupostos públics i l’assistència a les persones. Ara ja ens parlen de la “nova normalitat”, un oxímoron per dir-nos que res no tornarà a ser com abans. Hi ha una gran incertesa sobre com serà el món un cop la pandèmia s’estabilitzi. En bona mesura, tot dependrà de si l’estratègia de sortida escollida serà un retorn als desequilibris anteriors o bé si ens portarà a una nova societat més sostenible i justa.

En el curt termini, cal augmentar exponencialment la despesa social i les ajudes per a la recuperació del sistema productiu i els llocs de treball, combinant-ho amb la caiguda de la recaptació d’impostos estimada en 42.000 milions d’euros, la qual cosa augura un augment del dèficit i del deute públic. Davant aquest repte, la fiscalitat ha de ser l’eina revulsiva per afrontar el nou escenari. L’Estat espanyol té, però, un sistema fiscal ineficient amb uns percentatges de recaptació d’impostos per sota de la mitjana europea d’entre sis i set punts respecte al PIB.

Ha arribat l’hora de complir de veritat l’article 31 de la Constitució quan diu que “tothom contribuirà al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb la seva capacitat econòmica”. Cal redefinir les prioritats de despesa pública posant per sobre l’atenció a les persones, assegurant que tothom contribueixi a finançar-les, sense privilegis fiscals i sense tolerar l’evasió i l’elusió fiscals, i que ho faci més qui més capacitat tingui. Per això, des de la Plataforma, proposem abordar una veritable revolució del sistema fiscal amb la l’elaboració d’un document titulat “Rescat fiscal. Mesures fiscals com a resposta a la crisi econòmica i social per la COVID-19” que publicarem al nostre web. Proposem dos grups de mesures: un pla de xoc inicial i unes reformes estructurals. A continuació us en fem una síntesi.

Podeu seguir llegint l’article al web de La Directa aquí.

OPINIÓ-5-5-20-01-Roser PinedaImatge de Roser Pineda per La Directa