65 propostes de fiscalitat municipal – abril 2019

La municipal, tot i ser l’administració pública més propera a la ciutadania, és la que té un marge més limitat per decidir sobre les seves polítiques fiscals. Malgrat això, els queda marge, si volen, per definir quin tipus de fiscalitat volen recollir en les ordenances fiscals. Poden regular les bonificacions, els tributs propis, les taxes o determinats preus públics.

Aquest informe presenta 65 propostes de fiscalitat municipal encaminades a quatre objectius principals:

 1. Millorar el finançament municipal: transferint tributs de la Generalitat cap els ajuntaments i fixant una participació dels ajuntaments de més de 20.000 habitants en l’IRPF.
 2. Protegir el dret a l’habitatge: reforçant la progresivitat de l’IBI, introduint bonificacions a les persones i famílies més vulnerables i penalitzar els pisos buits (recàrrecs i sancions).
 3. Incentivar els comportaments mediambientalment sostenibles: aplicant bonificacions en l’IBI i l’ICIO orientades a comportaments mediambientalment sostenibles i penalitzant l’ús de vehicles privats contaminants.
 4. Vetllar per la transparència i la responsabilitat social: millorant la participació ciutadana en el control dels pressupostos municipals i el sistema de contractació pública: campanya de zones lliures de paradisos fiscals.

Aquest informe actualitza el presentat fa quatre anys i afegeix vint propostes noves a més d’alguns exemples de bones pràctiques que actualment s’estan portant a terme a diversos ajuntaments de Catalunya.

Podeu descarregar l’informe aquí: Informe_65 Propostes de fiscalitat municipal-2019

One thought on “65 propostes de fiscalitat municipal – abril 2019

 • Laura

  Buenos días,

  Me llamo Laura. Hace un momento os he enviado también un correo desde mi mail. Os comentaba que participo en una candidatura ciudadana de Pamplona. Hemos visto vuestras propuestas de fiscalidad justa y, si nos dais permiso, nos gustaría introducirlas en nuestro programa de gobierno con el que nos presentamos a las elecciones 2019. Y, por otro lado, quieríamos saber si dispodriais del documento en castellano, por comprenderlo todo al detalle y no cometer errores.

  Gracias y saludos,

  Laura.

  Reply

Speak Your Mind

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>